Reforma de maquillatge

El Govern no assumeix la seva responsabilitat davant el deute extern il•legítim en els països empobrits en el procés de reforma dels crèdits FAD divendres 22 d'octubre de 2010
Versión para imprimir de este documento Versión imprimir  Enregistrer au format PDF Versión PDF  Enviar la referencia de este documento por email title= enviar por email

REFORMA DE MAQUILLATGE

El Govern no assumeix la seva responsabilitat davant el deute extern il•legítim en els països empobrits en el procés de reforma dels crèdits FAD

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir la Llei del Fons per a la Promoció del Desenvolupament (FONPRODE), amb la qual el Govern espanyol pretén donar per finalitzada la reforma del Fons d’Ajuda al Desenvolupament (FAD) mantenint els crèdits com a eina d’Ajuda Oficial al Desenvolupament.

La Campanya Qui deu a qui? expressa el seu més enèrgic rebuig a aquesta llei i acusa el Govern d’incomplir amb els seus compromisos.

21 d’octubre 2010 - Ahir el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei del Fons per a la Promoció del Desenvolupament (FONPRODE), amb el que lamentablement es continuaran utilitzant crèdits com a eina d’Ajuda Oficial al Desenvolupament. Amb això es dóna per acabada la reforma dels crèdits FAD, després que el passat juny s’aprovés la Llei de reforma del sistema de Suport Financer a la Internacionalització de l’empresa espanyola, en la qual es va crear el Fons d’Internacionalització de l’Empresa (FIEM), mitjançant el qual també s’atorguen crèdits, aquesta vegada lligats a béns i serveis espanyols. Amb la creació d’aquests dos nous instruments, que continuaran generant deute en els països empobrits, s’ha perdut una oportunitat històrica per posar en marxa mecanismes d’auditoria del deute reclamat, així com del nou deute que s’origini, per analitzar la seva legitimitat.

El Govern ha desaprofitat també l’ocasió d’assegurar que fons públics destinats als països del Sud afavoreixin efectivament el desenvolupament integral dels pobles als quals van dirigits. Per a Merche Valls, de la Campanya Qui deu a qui?, «els mecanismes d’avaluació, control, rendició de comptes i participació de la societat civil, del tot necessaris per garantir que els crèdits que s’atorguin no provocaran nou deute il•legítim, són gairebé inexistents i del tot insuficients». En efecte, ni en el cas de FONRPODE ni en el de FIEM s’estableixen els necessaris instruments d’avaluació ex ante, durant i ex post per a tots els projectes finançats.

Tampoc es doten els nous fons de suficients eines de control i rendició de comptes, ni molt menys mecanismes legals de sanció, que garanteixin la total transparència i la participació de la societat civil. Amb això, «es deixa la porta oberta perquè els diners dels contribuents es pugui destinar a projectes en els quals es violen els drets humans, es fomentin pràctiques de suborn, corrupció, frau i malversació de fons, o en els que es generin greus impactes econòmics, ambientals i socials, com va passar amb els vells crèdits FAD», denuncia Rica García, de la Campanya Qui deu a qui? i l’Observatori dels Drets Humans DESC.

Per tot això, des de la Campanya Qui deu a qui? denuncien que «amb aquesta suposada reforma el Govern espanyol no ha fet més que un mer maquillatge dels tan criticats i deslegitimats crèdits FAD, i no ha tocat ni una coma del funcionament de la qüestionada CESCE». Per Dani Gómez-Olivé, de l’Observatori del Deute en la Globalització i de Qui deu a qui?, «El Govern ha faltat al compromís adoptat el 2006 quan es va aprovar la llei de gestió del deute extern i ha fallat en assumir la seva responsabilitat d’impedir i respondre a situacions d’endeutament insostenible i il•legítim en els països del Sud».

Així ho han entès les més de mil de persones que s’han sumat a la proposta de Qui deu a qui? i han enviat una carta al President del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, demanant-li que el Govern afronti de manera valenta i definitiva el problema del deute extern i adopti les mesures proposades per la societat civil. Aquesta acció s’ha emmarcat en els actes de la IV Setmana Global d’Acció contra el Deute i les IFIs, una convocatòria internacional per lluitar davant la necessitat d’acabar amb les cadenes del deute. L’acció ha suposat el suport de ciutadans i ciutadanes anònims a les demandes de la Campanya Qui deu a qui? durant la recta final de discussió de la Llei FONPRODE. No obstant això, el Govern i els partits majoritaris al Congrés de Diputats han decidit una vegada més no escoltar la veu de la societat civil per seguir prioritzant els seus propis interessos i els de les elits econòmiques i empresarials del país.

Per Qui deu a Qui? la posada en marxa de FIEM i FONPRODE suposarà un empitjorament de la crisi del deute als països del Sud, generant més deutes il•legítims i contribuint a l’acumulació de deutes ecològics i climàtiques.

Més informació: http://quiendebeaquien.org/spip.php?rubrique54

Carta enviada al President del Govern disponible aquí: http://www.ciberactua.net/base/index.php?option=com_facileforms&Itemid=73&lang=ca

PDF - 77.2 kB

La Campanya Qui deu a Qui? està formada per les següents organitzacions: ACSUR-Las Segovias / Agermanament Sense Fronteres / Àgora Nord – Sud / Alternativa Universitaria de Valladolid / Amarante-Setem Galicia / Amigos de la Tierra - España / ARA - l’Assemblea Revolucionària d’Artés / Asociación de Estudiantes de Medicina para la Cooperación y el Desarrollo (IFMSA-Spain) / Associació Castellví Solidari / Associació de Cooperació per la Pau / Associació per el Desenvolupapmnet i la Integració Beni Snasen de Catalunya -ADIB- / ATTAC- Catalunya / ATTAC-Madrid / BALADRE - Coordinación estatal de luchas contra el paro, la pobreza y la exclusión social / Comité de Suport al MST de Barcelona / Confederación General del Trabajo (CGT) / Consell de la Joventut de Barcelona / Coordinadora d’ONGs de Tarragona / Coordinadora ONGD de Asturias / Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell / Cristianos de Base de Madrid / Derechos para Tod@s / Dones x Dones / Ecologistas en Acción / EdPAC (Educació per a l’Acció Crítica) / Educació Sense Fronteres / Enginyeria sense Fronteres / Entrepobles-Entrepueblos-Entrepobos / Espacio Alternativo / Espacio Horizontal contra la Guerra / Federació catalana de ONG pel Desenvolupament (FCONGD) / Federación SETEM / Foro Social de Tomelloso / IEPALA (Instituto de Estudios Políticos para América Latina y África) / Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) / Justícia i Pau / Mans Unides (Barcelona) / Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya / Mon3 / Observatori del Deute en la Globalització / Observatori de Drets Humans- DESC / Observatorio de Multinacionales en América Latina - Paz con Dignidad / OCSI (Organización de Cooperación y Solidaridad Internacional) / ONU Veto NO / Paz Ahora / Plataforma 0,7 Estatal / Proyecto Cultura y Solidaridad / Red África-Europa, Fe y Justicia / Red Ciudadana Por la Abolición de la Deuda Externa (RCADE/XCADE) / Rubi Solidari / SED (Solidaritat, Educació, Desenvolupament) / Servei Civil INTERNACIONAL - Catalunya / SETEM-Catalunya / Sitges Solidari / Verdegaia / Veterinarios Sin Fronteras